گیربکس
1_ گیربکس چیست؟
گیربکس در اصطلاح، یکی از ابزارهای سیستم انتقال قدرت است که میان موتور و مصرف کننده توان قرار می گیرد. گیربکس در بخش های مختلف صنعتی وظیفه ایجاد تغییر در سرعت دوران و گشتاور مورد نیاز را دارد.
2_ انواع گیربکس صنعتی و کاربرد آن ها:
گیربکس های صنعتی یکی از اصلیترین اجزا در موتورها و ماشینهای بزرگ و کوچک صنعتی هستند. گیربکس صنعتی وظیفه تنظیم سرعت و انتقال نیروی موتور را دارد و همچنین در مواقعی جهت نیرو را تغییر میدهد. برای مثال ممکن است نیروی رفت و برگشتی تولیدی موتور توسط گیربکس به نیروی دورانی تبدیل شود. به همین دلیل، در صنعت شاهد انواع گیربکس صنعتی هستیم. گیربکس صنعتی با توجه به نوع کاربرد خود برای مصارف مختلف انتخاب خواهد شد.
کاربرد گیربکس صنعتی:
افزایش نیروی موتور
کاهش یا افزایش سرعت موتور
تغییر جهت نیروی موتور
3_ انواع گیربکس صنعتی با توجه به دستهبندیهای مختلف:
نوع تقسیم بندی گیربکس ها متفاوت است. در نتیجه قیمت گیربکس صنعتی در این دسته بندیها هم ممکن است، متفاوت باشد. مهمترین تقسیمبندی گیربکسهای صنعتی عبارتند از:
1_3_ براساس نوع عملکرد
- گیربکسهای کاهنده: گیربکسهای کاهنده معمولا بین محرک و متحرک (موتور و جسم متحرک) قرار گرفته و گشتاور مورد نیاز را تولید میکنند. این نوع گیربکسها سرعت دور موتور را کاهش داده و گشتاور خروجی را افزایش میدهند.یعنی نسبت کاهش دور و افزایش گشتاور در آن ها به صورت معکوس است. در نتیجه هرچه سرعت دور موتور کاهش پیدا کند، گشتاور افزایش مییابد. گیربکسهای کراینویل پینیون و هلیکال وگیربکسهای آویز نمونه هایی از گیربکسهای کاهنده هستند.
- گیربکسهای فزاینده:گیربکس های فزاینده عملکردی کاملا عکس گیربکسهای کاهنده دارند و در صنایع بزرگ مانند صنایع پالایشگاهی (به دلیل نیاز به سرعت دور موتور بیشتر) مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از گیربکسهای خورشیدی نمونه ای ازگیربکس فزاینده هستند.
2_3_ براساس نوع چرخدنده
- گیربکس شافت موازی
- گیربکس خورشیدی
- گیربکس نود درجه
3_3_ براساس نسبت تبدیل
- گیربکس دو محور
- گیربکس سه محور
- گیربکس چهار محور
4_ نحوه عملکرد گیربکس
گیربکس برای انتقال توان مکانیکی از یک منبع تولید توان به یک مصرف کننده به کار می رود. هماهنگی میان گشتاور و سرعت دورانی منبع تولید توان با مصرف کننده توسط یک واسطه به نام گیربکس تامین میشود.
5_ چند نمونه گیربکس:
1_5_ گیربکس آویز یا شافت موازی (Parallel Shaft Gearbox)
گیربکس های آویز توانایی ایجاد نسبت های تبدیل بالا به دلیل قابلیت چند محور بودن و همچنین قابلیت ایجاد گشتاورهای بالایی را نیز دارند و در مواردی که نیاز به گشتاورهای بالا و کارکرد به صورت دائم کار می باشد انتخاب بسیار مناسبی هستند. این گیربکس ها ساختار چرخ دنده هایی با امتداد پروفیل مورب نسبت به امتداد شفت دارند همانند گیربکس های هلیکال و تنها تفاوتشان با گیربکس هلیکال در این است که دارای ساختار چند محوری به صورت موازی می باشند. این نوع از جعبه دنده دارای ظرفیت حرارتی بالایی نسبت به سایر جعبه دنده های هلیکال هستند که این امر باعث بالا رفتن عمر کارکرد گیربکس و عدم تخریب زود هنگام دنده ها می شود.
2_5_ گیربکس هلیکال یا شافت مستقیم (Helical Gearbox)
گیربکس هلیکال به دلیل ساختار مارپیچ چرخ دنده های آن به این نام معرفی میشود.این چرخدندهها در راستای پروفیلهای مورب نسبت به امتداد شافت گیربکس نیروی موتور را بر اساس ساختار هلیکال با حرکت یک نقطه در طول سطح دندهها انتقال میدهند. این گیربکس ها در دورها و توان های بالاتر نسبت به دنده های ساده استفاده میشوند. نحوه کار این نوع گیربکس به این شکل است که با کاهش دور، باعث افزایش گشتاور در قسمت خروجی میشوند. این نوع گیربکس معمولا به الکتروموتور هایی با توان بین 0.35 تا 55 کیلووات کویل میشوند.
انواع گیربکس هلیکال عبارتند از:
گیربکسهای هلیکال فلنجدار، گیربکسهای هلیکال پایه فلنجدار، گیربکسهای هلیکال پایهدار، گیربکسهای هلیکال به همراه گلدانی خروجی، گیربکسهای هلیکال یک طبقه یا چند طبقه
مزایای استفاده از گیربکس هلیکال عبارتند از:
تولید حداقل صدا، بازده بالا، کارکرد بینقص در سرعتهای بالا، لرزش و تنش کم و جزئی، توانایی انتقال گشتاور و قدرت در سطح بالا، تعمیر و نگهداری راحت و بیدردسر، نسبت تبدیل بالا، روغنکاری ساده، استهلاک پایین
هنگام انتخاب این نوع گیربکس باید به موارد زیر توجه کرد:
دور ورودی موتور، دور خروجی مورد نیاز، توان ورودی موتور، گشتاور خروجی مورد نیاز، نسبت تبدیل، ابعاد، فرم گیربکس و فضای در اختیار
3_5_ گیربکس خورشیدی (Planetary Gearbox)
امروزه برای کاهش یا افزایش دور در صنایع، در صورت بالا بودن نسبت تبدیل و توان های بسیار بالا در فضاهای محدود و راندمان بالای گیربکس، از گیربکس خورشیدی استفاده می شود. چرخ دنده های خورشیدی در نسخه های تک استیج و چند استیج پایهدار، فلنجدار و شافتدار ، طراحی و تولید می گردند این چرخ دنده ها یکی از پرکاربردترین چرخ دنده ها در صنایع نوین معرفی شده اند زیرا قابلیت استفاده در دورها و توان های بالا را دارند.
4_5_ گیربکس سایکلو
گیربکس سایکلو یکی از جدیدترن و پیشرفته ترین گیربکس ها می باشد که مقاومت بالایی در بارهای شدید دارد و علت آن هم توزیع بار یکسان و بدون لقی است. شکل ظاهری این گیربکس همانند گیربکس خورشیدی است اما در آن به جای دنده پینیون، بلبرینگ با چرخش نامتعارف به کار رفته است.
5_5_ گیربکس حلزونی (Worm Gearbox)
گیربکس حلزونی، متداول ترین گیربکس در صنعت است. این گیربکس از یک ماردون فولادی که سخت کاری پیوسته شده و سنگ خورده و یک چرخ دنده حلزونی از جنس غالبا برنز ریخته گری تشکیل شده است که حرکت سینماتیکی خود را از این دو قطعه تامین می کند. گیربکس های حلزونی به دلیل ساختار و زاویه خروجی آنها و با توجه به متعامد بودن، مناسب کاربردهای فراوانی هستند. مانند کانوایرها و سیستم های انتقال مواد کوچک، دمندهها، هواکشها، دیزل ژنراتور. یکی از مهم ترین ویژگی های این گیربکس ها عدم برگشت پذیری در نسبت های تبدیل بالای 30 است. از دیگر مزایای این گیربکس ها می توان به قابلیت نصب در 8 حالت متفاوت اشاره کرد که باعث استفاده راحت این گیربکس ها گردیده است. این گیربکسها به دلیل استهلاک بالاتر، در صنایعی مانند فولاد و سیمان کاربرد چندانی ندارند.گیربکس های حلزونیدر نمونه های مختلف پایهدار، فلنجدار و هالو شافت با پوسته چدن یا آلومینیوم ساخته میشوند.
6_5_ گیربکس کرانویل پینیون (Crown Wheel Pinion Gearbox)
گیربکس های کرانویل از تعدادی چرخ دنده هلیکال و دو چرخ دنده که قابلیت انتقال گشتاور در زاویه 90 درجه را ایجاد می کنند تشکیل شده است. به منظور انتقال نیرو در محورهای متعامد، غیر متعامد و متنافر، نیاز به سیستم درگیری دنده ها در دو سطح مورب بوده که توسط چرخ دنده های مخروطی مارپیچ تامین می گردد. درگیری پروفیل دنده های مخروطی مارپیچ به صورت همزمان بوده و عملکرد نرمی نسبت به دنده های مخروطی ساده دارند و می توانند بدون ضربه و صدا گشتاورهای بالاتری را به نرمی انتقال دهند.